Besplatne online radionice programiranja “Programiraj s divovima”

Poštovani,

Coding Giants Bosne i Hercegovine organizuje treće izdanje besplatnih online radionica programiranjaProgramiraj sa divovima”, a ovogodišnja tema radionica je Cybersecurity/Sigurnost na internetu. Radionice programiranja su namijenjene djeci od 7 do 19 godina, i do sada je na radionicama učestvovalo preko 1.000 djece i mladih iz cijele Bosne i Hercegovine.

Besplatne radionice će se održati 17. i 18. septembra 2022, a radionice mogu pohađati djeca i mladi iz cijele Bosne i Hercegovine.


ZAŠTO ORGANIZUJEMO BESPLATNE RADIONICE PROGRAMIRANJA?

Coding Giants dva puta godišnje organizuje besplatne radionice programiranja širom svijeta u cilju promocije programiranja među djecom i mladima, kao i promocije novih tehnoloških rješenja. S obzirom da je sigurnost na internetu jedan od naših prioriteta, ove godine smo odlučili da besplatne radionice posvetimo upravo ovoj temi – Cybersecurity.

Osim što će naučiti i napraviti svoje prve linije koda, učesnici na radionicama će učiti i o opasnostima na koje mogu naići korištenjem interneta. Tema kao što su sigurno korištenje internetazaštita podataka na internetu te kreiranje “jakih” šifri za zaštitu podataka su samo neke od tema koje će biti obrađene na besplatnim radionicama programiranja.

 

ŠTA ŽELIMO POSTIĆI SA BESPLATNIM RADIONICAMA PROGRAMIRANJA?

  • popularizirati programiranje među djecom i mladima,
  • naučiti osnove programiranja što veći broj djece i mladih,
  • naučiti učesnike kako da identifikuju prijetnje na internetu te kako da ih spriječe, inspirisati djecu i mlade da sami kreiraju vlastite igrice, web stranice i aplikacije – pasivno korištenje interneta želimo pretvoriti u aktivno stvaranje novih vrijednosti.

 

PROGRAMSKA OKRUŽENJA U KOJIMA ĆEMO RADITI

Besplatne radionice ćemo oragnizovati u programskim okruženjima Scratch za djecu od 7 do 12 godina, i C# za mlade od 13 do 19 godina.

  • Djeca od 7 do 9 godina na besplatnim radionicama će kreirati igricu u kojoj će pokušati spasiti internet od napada hakera. Ishodi učenja su poznavanje pozicioniranja na koordinatnom sistemu, logički slijed, dijagram toka, algoritmi, petlje.
  • Djeca od 10 do 12 godina će svoje omiljene igrice Minecraft, Roblox i Fortnite braniti od cyber napada i učiti o pravilima sigurnosti na internetu. Ishodi učenja su pozicioniranje na koordinatnom sistemu, logički slijed, dijagram toka, algoritmi, petlje.
  • Mladi od 13 do 19 godina će kreirati generator sigurnih lozinki za zaštitu svojih profila na socijalnim mrežama. Ishodi učenja su ispisivanje kodova uz pomoć funkcija varijabli i petlji.

 

 

 

KAKO SE PRIJAVITI ZA UČEŠĆE NA BESPLATNIM RADIONICAMA

 

Svaki učenik se individualno mora prijaviti na radionice programiranja. Upis vrše roditelji ili staratelji, preko web stranice www.codinggiants.ba

 

O NAMA

Coding Giants je međunarodna škola programiranja za djecu i mlade, osnovana 2015 godine u Poljskoj, a u Bosni i Hercegovini djeluje od septembra 2021. godine. Osim u Poljskoj i BiH, Coding Giants djeluje i u susjednim zemljama Hrvatska, Crna Gora i Slovenija, zatim u Španiji, Slovačkoj, Njemačkoj, Meksiku, Čileu, Australiji i Singapuru.Škola je međunarodni partner Microsofta u oblasti edukacija, a u radu škole je do sada učestvovalo preko 200 000 djece i mladih širom svijeta.

Od osnivanja pa do danas, različite oblike nastave u Bosni i Hercegovini je pohađalo preko 1.000 djece.

Bili bismo jako zahvalni ukoliko biste informacije o besplatnim radionicama programiranja proslijedili nastavnicima informatike i roditeljima, kako bi što veći broj djece imao priliku da uči osnove programiranja.

 

Coding Giants Bosne i Hercegovine
 
info@codinggiants.ba