O školi

Srednja škola u Bosanskom Petrovcu djeluje od školske 1960/61. godine kada su upisani prvi učenici gimnazije. Od školske 1970/71. godine spajanjem više struka i zanimanja i objedinivši gimnaziju i ŠUP prerasta u Srednjoškolski centar ”Radivoj Rodić”.

 Nakon rata škola je nastavila sa radom 21.11. 1995. godine pod nazivom JU Mješovita srednja škola ”Bosanski Petrovac”. Nastava se odvijala u jednom dijelu objekta, u drugom dijelu škole nalazio se Tranzitni centar. Raspuštanjem centra, školi je ostavljen potpuno devastiran objekt. Novčanom pomoći Kantonalnog ministarstva obrazovanja i donacijom USAID-a rekonstruisan je i osposobljen sveukupan prostor škole.

Na Dan učitelja, 5. oktobra 2010. godine, Škola je svečano obilježila 50 godina postojanja srednje škole u Bosanskom Petrovcu. Svečanoj akademiji su prisustvovali brojni gosti, zvaničnici Ministarstva i mnogobrojni sugrađani. Ponovo, na Dan srednjoškolaca 17. novembra 2015. godine obilježeno je 55 godina od početka rada ove srednje škole.

Zbog optimalnih prostornih uvjeta, Škola radi u jednoj smjeni. U školi se obrazuju učenici: gimnazije, ekonomske i šumarske tehničke struke i stručnih škola trogodišnjih zanimanja u mašinskoj struci, uslužnim djelatnostima, trgovinskoj i ugostiteljsko-turističkoj. Od školske 2014/2015. godine učenici se upisuju u stručna zanimanja po EU-VET programu.

Zadnjih godina broj učenika se smanjuje pa se smanjuje i broj zaposlenih. Pored redovne nastave u školi se odvijaju drugi oblici nastave i vannastavne aktivnosti. Uspješna je suradnja s drugim ustanovama i lokalnom zajednicom.Comments are closed.